Sultanahmet meydanının ve tarihi yarımadanın en görkemli eserlerinden birisi olan, 17’nci yüzyılda Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılan Sultanahmet Camii, muhteşem mimarisi ve altı minaresi ile şüphesiz İstanbul’un ve dünyanın en güzel mimari yapılarından ve camilerinden birisi konumunda.
İngilizce Blue Mosque, yani Mavi Cami olarak bilinen Sultanahmet Camii’nin bu ismi, içerisinde bulunan muhteşem mavi İznik çinilerinden geliyor.
Dünyadaki tek altı minareli camii olan Sultanamet Camii, artık bu ününü, 2019 yılında Çamlıca tepesinde hizmete giren altı minareli Çamlıca Camii ile paylaşıyor.
Tarihi yarımadada Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet semtinde bulunan Sultanahmet Camii, aynı zamanda her dinden yabancı turistlerinde popüler bir uğrak noktası, ve dünyada en çok ziyaret edilen camiler arasında da ilk sıralarda.
Yazımızda Neler Var?
Sultanahmet Camii’nin Tarihi
İstanbul’un da hemen hemen her yerinden görünen Sultanahmet Camii, Osmanlı tarihinde ilk olmak üzere, devlet hazinesinden yaptırılan bir selatin, yani Sultan camii olarak biliniyor.
Sultanahmet Camii, Sultan I.Ahmed’in emriyle Mimar Sinan ekolünden gelen Sedefkar Mehmet Ağa’ya 1609-1616 yılları arasında yaptırılmış.
Caminin bulunduğu alanda daha önce eski Ayşe Sultan Sarayı bulunuyormuş ve bu alan devlet tarafından 30,000 altın karşılığında satın alınmış.
Sultanamet Camii’nin inşaatında Sultan I. Ahmed’in büyük bir törenle ilk kazmayı vurduğu ve bu kazmanın da Topkapi Sarayı‘nda sergilendiği biliniyor.
Sultanahmet Camii, yapımının tamamlanması sonrasında, büyük eleştiriler almış. Bunun nedeni ise, öncelikle kutsal Mekke Camii’nin de 6 minareli olması ve bunun saygısızlık olarak addedilmesi, ayrıca büyük paralar harcanması.
Bu eleştiriler sonrasında Sultan I.Ahmed, Mekke Camii’ne bir minare daha eklettirerek Mekke Camii’nin 7 minareli olmasını sağlamış ve eleştirilerin büyük bölümü kesilmiş.
Sultanahmet Camii’nde 16 adet şerefe, 23,5 metre çapında bir ana kubbe ve kubbe üzerinde 5 metre çapında ayaklar bulunuyor.
Sultanahmet Camii ile birlikte ayrıca geniş bir alana yayılan ve içerisinde medrese, hünkar kasrı, imarethane, arasta ve hamam bulunan bir de Külliye yapılmış.
Ancak bu eserlerden günümüze sadece Sultanahmet Camii’nin bahçesinde bulunan Sultan I. Ahmed’in tek kubbeli mezarı ve güneş saati kalmış.
Bunun yanısıra, caminin arka tarafında Arasta Çarşısı civarında, Bizans saraylarına ait sayısız mozaiğe ev sahipliği yapan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi yer alıyor.
Sultanahmet Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?
Sultanahmet Camii, Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde, Sultanahmet meydanının hemen yanıbaşında yer alıyor. Sultanahmet Camii’ne geliş çok kolay ve ulaşım imkanları çok.
Sultanahmet’e en pratik ulaşım yolu Bağcılar-Kabataş arası Tramvay (T1 hattı). Tramvay’ın Sultanahmet durağı var.
Taksim‘den geliyorsanız, füniküler ile Kabataş’a inip, Beşiktaş‘tan geliyorsanız otobüs ile veya yürüyerek Kabataş’a gelip, Kabataş‘tan da tramvay ile,
Üsküdar veya Kadıköy‘den geliyorsanız, önce şehir hatları vapurları ile Eminönü‘ne gelip, Eminönü’nden de tramvay ile,
Ayrıca, Marmaray (Üsküdar’dan) veya tren ile Sirkeci durağında inip, yine tramvay ile Sultanahmet’e ulaşım sağlayabilirsiniz.
Raylı sistemler için İstanbul Raylı Sistemler Haritası, İETT Belediye Otobüs sefer ve durakları için İETT Hat ve Durak Arama ve şehir hatları vapurları için İstanbul Şehir Hatları Vapur Seferleri sayfasına bakabilirsiniz.
Sultanahmet meydanı ve çevresi araç trafiğine kapalı olduğundan dolayı, Sultanahmet’e özel aracınız ile gelmenizi tavsiye etmiyoruz.