İstanbul’un Emirgan semtinde bulunan Sakıp Sabancı Müzesi, Sabancı Ailesi’nin çabalarıyla oluşturulan modern bir resim galerisi diyebiliriz.
Bu yazımızda bu eşsiz müzeyi en ince ayrıntılarına kadar inceleyeceğiz. Bize destek olmak için yazımızın altına konuyla ilgili yorum yapmayı ve bizi instagram sayfamızdan takip etmeyi unutmayın.
Yazımızda Neler Var?
Sakıp Sabancı Müzesi Hakkında
Müzenin ana binası olan villa, 1925 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edoardo De Nari’ye yaptırılmış ve Hıdiv ailesinin değişik mensupları tarafından uzun yıllar yazlık konut olarak kullanılmıştır.
1951 yılında Adanalı sanayici Hacı Ömer Sabancı tarafından Hidiv ailesinden satın alınan köşk, aynı yıl satın alınarak önüne yerleştirilen Fransız heykeltıraş Louis Doumas’ın 1864 yapımı at heykelinden ötürü ‘Atlı Köşk’ olarak anılmaya başlanmıştır. Atlı Köşk’ün arazisi içindeki ikinci at heykeli ise, 1204 yılında 4. Haçlı Seferi sırasında Haçlı kuvvetlerince yağmalanan İstanbul Sultanahmet meydanından alınarak, Venedik San Marco kilisesi önüne yerleştirilen 4 attan birisinin dökümüdür.
1966 yılında Hacı Ömer Sabancı’nın vefatından sonra aile büyüğü olan Sakıp Sabancı tarafından sürekli konut olarak kullanılmaya başlanan Atlı Köşk, uzun yıllar Sakıp Sabancı’nın zengin hat ve resim koleksiyonunu barındırmış, 1998 yılında da Sabancı ailesi tarafından içindeki koleksiyon ve eşyalar ile müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi’ne bağışlanmıştır.
Modern bir galerinin eklenmesiyle 2002 yılında ziyarete açılan Müze’nin sergileme alanları 2005 yılındaki düzenleme ile genişletilerek, teknik düzeyde uluslararası standartlara kavuşmuştur. Bugün Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi zengin koleksiyonu, kabul ettiği kapsamlı uluslararası geçici sergileri, konservasyon birimleri, örnek eğitim programları, yapılan çeşitli konser, konferans ve seminerleriyle çok yönlü bir Müzecilik ortamı sunmaktadır.
Sakıp Sabancı Müzesi’nde Neler Var ?
Sakıp Sabancı Müzesi’nde Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu, Abidin Dino Arşivi, Emirgan Arşivi ve At Heykelleri olarak çok sayıda nadide ve eşsiz eserleri görmek mümkün.
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu bölümünde 14’üncü yüzyıl sonlarından 20’nci yüzyıla kadarki dönemdeki ünlü hattatlarca hazırlanmış Kuran-ı Kerim nüshaları ve dua kitapları, kıt’alar, murakka, levha ve hilyeler, tuğralı ferman ve beratlar sergileniyor.
Resim Koleksiyonu bölümünde erken dönem Türk ressamlarına ait eserler ile Osmanlının son döneminde İstanbul’da yaşayan yabancı sanatçıların eserleri sergileniyor.
Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu bölümünde 18 ve 19’uncu yüzyıla ait vazolar, Bohemya avizeler gibi eşsiz aksesuarlardan oluşan koleksiyon ile birlikte Osmanlının son dönemine ait eşyalar sergileniyor. Bu eserler Sakıp Sabancı Ailesi’nin yaşadığı şekliyle halen korunan odalarında teşhir ediliyor.
Abidin Dino Arşivi bölümünde ünlü sanatçıya ait çizimler, taslak metinler ile birlikte eşi Güzin Dino ve arkadaşlarıyla yaptığı yazışmalar sergileniyor.
Emirgan Arşivi bölümünde ise 1900’lı yılların başından itibaren Emirgan ve çevresinin fotoğrafları sergileniyor.
Sakıp Sabancı Müzesi Nerede Nasıl Gidilir ?
En yakın otobüs durağı, sahil hattında bulunan Emirgan-Çınaraltı’dır. Bu duraktan düzenli olarak geçen otobüs hatları:
- 22RE Kabataş – Reşitpaşa
- 25E Kabataş – Sariyer
- 22 Kabataş – İstinye Dereiçi
- 40 Taksim – Sariyer
- 40T Taksim – İstinye Dereiçi
- 42T Taksim – Bahçeköy
- EL1 Emirgân – 4. Levent Metro Ring (Maslak yolundan)
- EL2 Emirgân – 4. Levent Metro Ring (Baltalimanı yolundan)
- 59RH Rumeli Hisarüstü – İstinye/Hacıosman Metro
Müze’den yürüyerek ulaşabileceğiniz İstinye Bayırı kavşağında Mecidiyeköy’e otobüs, 4. Levent Metro istasyonuna ise minibüs bulabilirsiniz.
Sakıp Sabancı Müzesi Ziyaret Saatleri
Müzeye Pazartesi günü hariç haftanın her günü 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Sakıp Sabancı Müzesi 2023 Giriş Ücreti
Müzenin Çoklu Giriş ve Tek Giriş biletleri mevcuttur.
Çoklu Giriş Bileti :
Çoklu Giriş Bileti Ücreti; Tam Bilet 90 ₺, Öğrenci Bileti 45 ₺
Not: Öğrenci Bileti için tüm girişlerde kimlik gösterilmesi zorunludur. Müze ziyareti sırasında 14-18 yaş aralığındaki öğrenciler için nüfus cüzdanı ve/veya öğrenci kimliği, 18+ ziyaretçiler için öğrenci kimliği gösterilmelidir.
Tek Girişli Bilet :
– Tek Girişli Tam Bilet : 60 ₺ (Tek girişli tam bilet sadece ziyaret edilen gün için geçerlidir. Tekrar kullanılamaz.
– Tek Girişli İndirimli Bilet : 40 ₺ (Tek Girişli İndirimli biletten sadece 60 yaş üzeri ziyaretçiler, SSM Dostu kart sahiplerine eşlik eden 1 misafir ve Müzekart+ (Müzekart plus) sahipleri yararlanabilir.)
– Tek Girişli Öğrenci Bileti: 30 ₺ (Tek girişli biletler ziyaretiniz sırasında Müze Bilet Gişesinden veya ziyaret öncesi Müze internet sitesinden satın alınabilir. Bu biletler 14 yaş üstü tüm öğrenciler içindir.)
Müzeyi Salı günü ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki gruplara da müze ücretsizdir.
- Sağlık çalışanları
- Öğretmenler
- SSM Dostu kart sahipleri
- 14 yaş altı çocuklar ile bir refakatçi
- Engelliler ve bir refakatçi
- Sabancı Üniversitesi akademik ve idari personeli
- Sabancı Üniversitesi öğrencileri
- ICOM kart sahipleri
- Basın mensupları
- MMKD kart sahipleri
- The Cultivist kart sahipleri ve +3 ziyaretçi
- The Sotheby’s Preffered Card kart sahipleri ve +3 ziyaretçi
- Larry’s List kart sahipleri + 1 ziyaretçi
Bunun Yanında İstanbul 5 Günlük Gezi Programı yazımızı da okumalısınız.