İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Park, Koru, Mesire Yerleri

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Nerede 2023

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
+ - 0

İstanbul‘un yeni silüeti haline gelen gökdelenlerin arasında, şehrin orta yerinde, Ataşehir Tem Otoyolunun iki yanında bulunan tabiri caizse çölün ortasında bir vahayı sizler için gezdik. Bugün Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ndeyiz.

Hafta sonları İstanbul’un dışına çıkma imkanı olmayanlar için ailecek hem piknik yapıp hoşça vakit geçireceğiniz huzurlu bir ortam. İsterseniz sözü fazla uzatmadan gezimize başlayalım.

Yazımızda Neler Var?

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Hakkında

Esasen buraya sevginin, aşkın ve özlemin bir sembolü demek doğru olur. Ali Nihat Gökyiğit, vefat eden eşi Nezahat Gökyiğit’e olan özlemini, sevgisini, aşkını ölümsüzleştirmek için adına 1995 yılında bir hatıra parkı yaptırmak ister ve bu yönde de ağaçlandırma işlemlerini başlatır.

O yıllarda otoban inşaatı sebebiyle yapısı aşırı derecede bozulan toprak önce ıslah edilerek, daha sonra da 46 hektarlık bu alana 50.000 ağaç ve bitki dikilmiştir.

Daha sonra hatıra parkı olarak başladığı bu yolculuğa amacını değiştirerek bir botanik bahçe olma yolunda çalışmalara devam etmiştir. 2002 yılında halkın ziyaretine açılmış olup 2003 yılında adı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak değişmiştir.

İstanbul’un Anadolu yakasında, Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden gelen otoyollarla, Anadolu otoyolunun(Ankara) birleştiği kavşakta bulunmaktadır. Bahçe, kavşaktaki anayollar ile bağlantı yolları arasındaki adalar üzerinde kuruludur ve sekiz adadan oluşmaktadır. Alan, Karayolları Genel Müdürlüğü ile ANG Vakfı arasındaki bir protokolle bu hizmete tahsis edilmiştir. NGBB, İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir.

Toplamda 8 adadan oluşan bahçe ve her bir adanın kendine özgü özellikleri ve görülmesi gereken noktaları var.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi nde Neler Var ?

Yukarıda da bahsettiğim gibi burası Tem’in iki yakasında ve tüneller vasıtasıyla geçişlerin sağlandığı toplamda 8 adadan oluşmaktadır.

Bu adalar sırasıyla; “Merkez Ada, Ertuğrul Adası, Mesire Adası, İstanbul Adası, Arboretum Adası, Meşe Adası, Anadolu Adası, Trakya Adası”

Ertuğrul Adası

Ertuğrul Adası 2005 yılında hizmete açılmıştır. II.Abdülhamit’in emriyle 1890 yılında Japonya’ya gönderilen ve dönüş yolunda fırtınadan batan ve 527 mürettabatını kaybeden Ertuğrul Fırkateyin’ine itafen bu adı almıştır.

Ertuğrul Adası

Ertuğrul Adası’nda özellikle görülmesi gereken yerler; “Ertuğrul anıtı, tohum evi, NGBB sembolü, bitkilerin farklı kullanım amaçlarını sergileyen faydalı bitkiler koleksiyonu, ekmek teknesi, anıt zeytin ağacı, ortanca koleksiyonu, bataklık bitkileri koleksiyonu, nilüfer tankları, Japon Sakura Vakfı tarafından bağışlanan Sakura ağaçları, arı ve çiçek kardeşliği sergisi, açık alan sınıfı, ve Karadeniz bahçesi bulunmaktadır.”

Mesire Adası

Mesire Adası, NGBB’de piknik amaçlı düzenlenmiş tek adadır. Ada’da ziyaretçilerin yanlarında pişmiş olarak getirdiği yiyecekleri yiyebilecekleri masalar bulunmaktadır. Diğer adalarda piknik faaliyetine izin verilmemektedir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Beylerbeyi Sarayı Gezi Rehberi (2024 Yılı Giriş Ücreti)

Mesire Adası

Mesire Adası’nda, çocukların oynarken bir şeyler öğrenmesini hedefleyen Keşif Bahçesi yer almaktadır.
Mesire Adasına Ataşehir yönündeki otoparktan bağlanan tünelde NGBB’nin kuruluşundan bugüne geçirdiği aşamaları anlatan bir fotoğraf sergisi ve NGBB Tanıtım Sergisi yer almaktadır. Ayrıca Mesire Adası ile Anadolu Adası’nı bağlayan tünelde Türkiye’nin Endemik Çiçekleri Sergisi bulunmaktadır.

İstanbul Adası

Avrupa Birliği her yıl periyodik olarak belirlediği kent veya kentlere Avrupa Kültür Başkenti unvanını verir. 2010 yılında bu unvanın verildiği kentlerden biri İstanbul olmuştur. Aynı yılda inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır. İstanbul Adası, 18. yy İstanbul bahçelerine, dönemin özgün tasarımlarına sadık kalınarak tüm yapısal ve bitkisel güzelliklerini yansıtacak şekilde düzenlenmiştir.

Adada ziyaret edebileceğiniz yerler arasında, Konak bahçesi, Mahalle çeşmesi, İstanbul boğazının minyatürü, Temsili Yeditepe, Amfitiyatro, İstanbul Bitkileri Koleksiyonu ve İstanbulda mutlu olan ağaçlar sergisi bulunmaktadır.

Arboretum Adası

NGBB’de, 9 Nisan 2011 tarihinde ziyarete açılan Arboretum Adası’nda öncelikle Türkiye’nin doğal odunlu bitkilerinin tümünün bir araya getirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda ülkemizin 723 farklı doğal ağaç ve çalı türü, 2009 yılından itibaren bilimsel araştırma gezileri ile NGBB Arboretum adasına taşınmaktadır.
Diğer Arboretumlarda olduğu gibi bu adada da, kökeni belli ve doğru belgelenmiş doğal veya egzotik ağaç ve çalılar, belirli bir plan ve tasarıma göre sergilenmektedir.

Alan, Türkiye’nin bitki coğrafyası ve sosyolojisine uygun olarak Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz olmak üzere üç bölüme ayrılmış ve dikimler buna göre planlanmıştır.
Arboretum Adası’nda, 9-14 yaş arası çocuklara yönelik rehbersiz eğitim etkinliği olan Teşhis Yolu Oyunu yer almaktadır.

Bu oyunda çocukların verilen yaprağın hangi bitkiye ait olduğunu bulmaları; bunun için alana yerleştirilmiş ipuçlarını değerlendirerek doğru sonuca ulaşmaları beklenmektedir.

Meşe Adası

Yurdumuzun her yerinde, farklı iklim-toprak-yükseklik koşullarında yetişen ve erozyona karşı toprağımızın bekçiliğini yapan meşeler; ülkemiz için olduğu gibi, bahçemiz için de özel değere ve öneme sahiptir.

Dallarının altında yüzlerce farklı bitkiyi şefkatle barındıran meşe; dünyanın her tarafından gelen göçmenleri kabul eden ve onları kucaklayarak barındıran Anadolu insanı ile benzerlik sergiler. Meşenin öneminin ve değerinin bilinciyle, ona vefamızın simgesi olarak, NGBB’de düzenlenen Meşe Adası, 2014 yılında ziyarete açıldı.

Anadolu Adası

Anadolu adası Botanik Bahçesinin en büyük adasıdır. Mesire Adası’nın doğu ve kuzeyinde, doğu-batı yönünde uzanır. Doğu bölümünün daha yüksek olması nedeniyle Anadolu’nun coğrafi konumunu andırdığından ‘Anadolu Adası’ unvanını almıştır.

Adanın kuzeye bakan kısmı Karadeniz bölgesi gibi dik yamaçlar ve sık ormanlarla kaplı, gölgeli ve nemlidir. Güneye bakan kısım, Toroslar gibi dik yapıya, seyrek ormanlara sahip oluşu ve bol güneşli haliyle Akdeniz bölgesini yansıtır. Orta kısım ise Anadolu’nun bozkırı gibi, açık ve geniş düzlükler halindedir.
Anadolu adası 7 Kasım 2015 tarihinde ziyaretçilere açılmıştır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Sakıp Sabancı Müzesi (Nerede ? 2023 Giriş Ücreti)

Adada; ‘Karadeniz bölümü, Akdeniz bölümü, kaya bahçesi, ardışık bitkilendirme alanı, meydan birimleri tasarlanmış ve uygulanmıştır. Ayrıca peyzaj tasarımında alanın doğal bitkilendirme yapısından esinlenilmiş ve her bölgenin botanik özellikleri göz önünde bulundurulmuştur.

Trakya Adası

2017 yılında ziyaretçilere açılan ada, Anadolu Adası’nın kuzeybatısında yer aldığı için ‘Trakya Adası’ ismi ile anılır. Alanda Trakya’nın ünlü longoz (subasar) ormanlarından esinlenilerek bir peyzaj düzenlemesi yapılmıştır. İki kademeli olarak yapılan bu tasarımın ilk kademesi İğneada longozu, ikincisi ise sığla longozu olarak tasarlanmıştır.

Adadaki diğer bir önemli bölüm, Kumul Habitatı Koruma Alanı’dır. İstanbul 3. Havalimanı inşaatı sebebiyle sürdürülebilirliği tehdit altına giren Ağaçlı ve çevresine ait kumullar ve bu alanda yetişen bitki türleri yapılan ortak bir proje ile NGBB’ye taşınmıştır. Alanda gri ve sarı renkli iki farklı kum bulunmaktadır. Yapılan arazi çalışmaları ile bu kumların üzerinde yetişen doğal bitki türleri de alana getirilmiştir.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi 2022 Giriş Ücreti

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ne giriş tamamen ücretsiz olup sadece otoparktan girerken arzu ederseniz koparsa ANG Vakfın’a makbuz karşılığında bağışta bulunabilirsiniz.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Nerede ? Nasıl Gidilir ?

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne Ataşehir’i Doğu Ataşehir’e bağlayan köprünün Doğu Ataşehir ayağındaki girişten ücretsiz olarak ulaşılabilmekte. Toplu taşıma ile Avrupa yakasından gitmek isteyenler Taksim AKM’nin önünden kalkan sarı Ataşehir dolmuşları ile ya da 256 no’lu çift katlı Ataşehir otobüsleri ile ulaşabilir. Anadolu yakasında oturanlar için Üsküdar’dan kalkan Ataşehir minibüsleri ile Kadıköy’den kalkan Ataşehir minibüs ve otobüslerinin hepsi Nezahat Gökyiğit Park girişinin önünden geçmektedir.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Videomuz

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi İletişim

Adres : Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı, Rıfat Danışman Sok., 34758 Ataşehir/İstanbul

Telefon : (0216) 456 44 37

Web Adresi : https://www.ngbb.org.tr/

Giriş Ücretleri

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne giriş ücretsizdir. Kendine ait otoparkı mevcuttur. Sadece girişlerde şayet isterseniz ANG Vakfına makbuz karşılığında ufak bir bağış yapabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri

Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında

09.30 – 17.00 (Bahçeye son giriş 16.00)

Mart, Eylül ve Ekim aylarında

09.30 – 18.00 (Bahçeye son giriş 17.00)

Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında

09.30 – 19.00 (Bahçeye son giriş 18.00)

Yol Tarifi – Google Haritalar

Sıkça Sorulan Sorular
Parka Giriş Ücretsizdir.

Parkın sadece Mesire Adasında bulunan çardaklar altında piknik yapma imkanı var. Bunun haricinde parkın hiçbir noktasında piknik yapılmıyor. Bunun yanında ayrıca ateş yakmak ve mangal yapmak da yasak.

Yorum Yap