İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Çarşı Pazar

Arasta Çarşısı Nerede ? Nasıl Gidilir ?

Arasta Çarşısı
+ - 2

Arasta Çarşısı, Sultanahmet Camii’nin hemen arka tarafında bulunur. Zamanında burası Sipahiler Çarşısı olarak bilinmekteydi. Bunun sebebi de o yıllarda bu çarşıda Sipahilere yönelik ürünlerin satılmasındandır.

Çarşı 1912 yılında çıkan yangında büyük ölçüde hasar görmüş dükkanların bir çoğu kullanılmaz hale gelmiştir. 1930’lu yıllarda yapılan kazı çalışmalarında bir çok mozaikler bulunmuş ve bu çarşının Bizans Dönemine kadar uzadığı ortaya çıkmıştır.

Çarşı çok uzun yıllar çevredeki gecekondu sakinlerinin işgaline uğramıştı. 1980’li yılların başında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü restorasyon çalışma ile Çarşı yine eski halini getirildi. Günümüzde Arasta Çarşı’sında tek çeşit ürün satışı yapılıyor demek doğru olmaz. Çarşıda yaklaşık 70 dükkan ile hizmet vermekte. Çarşıda hediyelik eşyalardan, İznik Çinilerine, İstanbul’a yolu düşüp yanlarında götürecekleri İstanbul Hatırası ürünleri bulmak mümkündür.

Tabi bunun yanında 1930’lu yıllarda yapılan kazılarda ortaya çıkan mozaiklerin sergilendiği bir de müze bulunmakta. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi ya da Arasta Çarşısı Mozaik Müzesi olarak da bilinen bu müzede dünyanın en özel mozaiklerini görmeniz mümkündür.

"<yoastmark

Yazımızda Neler Var?

Arasta Nedir ?

Arasta, genellikle tek bir çeşit ürünün ya da ürün grubunun satıldığı çarşı ya da pazarlar için kullanılan bir kelime. Zamanla bu çarşılara farklı ürünlerin de girmesiyle asıl anlamının dışındaki birçok çarşı için kullanılmaya devam ediyor. Çok fazla aşina olduğumuz bir kavram olmasa da aslında hemen herkesin bildiği Sultanahmet CamiiSelimiye Camii ve Rüstem Paşa Camii gibi camilerimizin birçoğunun arastası vardır. Arastalar genellikle vakıf mülküdür ve gelirleri de bu camilerin bakımı için kullanılmaktadır. Biz de yazımızda sizi İstanbul’un merkezindeki bir arastaya, Sultanahmet Arasta Pazarı’na kısa bir geziye çıkaralım dedik.

Fotoğraf Galerisi

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Pazar, İstanbul ilinde yer alan Sultanahmet Camii’nin hemen arkasında. Ulaşım için tercih edilebilecek en akıllıca yol Bağcılar-Kabataş Tramvay Hattı’nı kullanıp Sultanahmet Durağı’na kadar gelmek. Buradan birkaç dakikalık bir yürüyüşle pazara gitmek mümkün.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Tartaruga Motel Ağva Gezi Rehberi

Anadolu Yakası’ndan Sultanahmet’e ulaşım için de yine tramvay hattına aktarma yapmak en akıllıcası. Bunun için Kabataş, Eminönü ya da Karaköy’e deniz yolu ile geçebilir, ya da Sirkeci’ye kadar Marmaray ile gelebilirsiniz.

Yol Tarifi – Google Haritalar

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. 3 yıl önce

    Çok eski bir çarşı ülkemizin tarihi güzelliklerinden içindeki esnaf dostlarimizda çok sıcak insanlar muhteşem gitmelisiniz 😊

  2. 3 yıl önce

    Türkiye’de sıralamaya girebilecek carsilardan çok güzel ve içindeki magazalar çok iyi gidip görmelisiniz simdiden sabirsizlandim tekrar gideceğim 😂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir