1. Ana Sayfa
  2. Kültürel Mekanlar

Panorama 1453 Tarih Müzesi (2024 Yılı Giriş Ücreti)

Panorama 1453 Tarih Müzesi
1
+ - 0

Panorama 1453 Tarih Müzesi : Bir imparatorluğun sona ermesine, bir diğerinin ise yükselmesine neden olan İstanbul’un fethini tüm gerçekliği ve ihtişamı ile ziyaretçilerine aktarmayı amaçlayan Panorama 1453 Tarih Müzesi, bu büyük olaya merak duyanların gezi listelerinin başında bulunması gereken en önemli mekân konumunda.

Panorama 1453 Tarih Müzesi

 

Yazımızda Neler Var?

Panorama 1453 Tarih Müzesi Hakkında Bilgiler

Projelendirmesi 2003’te, uygulama çalışmaları ise 2005 yılında başlamış olan 5 milyon dolar maliyetli müzenin inşası, 2008 yılında tamamlanmış.

İstanbul’un Osmanlı hâkimiyetine geçmesinin 555. yıl dönümü şerefine 2009 yılında devlet erkânının katıldığı bir törenle açılışı gerçekleştirilen projenin fikir babalığını ve koordinasyonunu ressam Haşim Vatandaş yapmış.

Tasarımını Özkul Eren‘in üstlendiği müzenin ana sergisinin içeriğini ise Mimar Hilmi Şenalp’in danışmanlığında Doç. Dr. Erhan Koyuncu ve Yrd. Doç. Dr. Coşkun Yılmaz birlikte hazırlamış.

Türkiye’nin ilk panoramik müzesi olma özelliğini taşıyan kültürel tesis, eskiden Trakya Otogarı’nın bulunduğu alana inşa edilmiş. Bulunduğu alanın içerisine müzenin binası, girişi fetih sonrasında Osmanlı askerlerinin kente ilk girdikleri yer olan Silivrikapı’ya ve surlarına bakacak şekilde konumlandırılmış.

Panorama 1453 Tarih Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi

O dönemden kalma belgelere bakılarak ve tarih danışmanlarının fikirleri alınarak tasarlanan Panorama 1453, sahip olduğu atmosferle girişinden daimi sergisinin bulunduğu bölüme kadar her noktasında bir çağı kapatıp diğerini açan bu büyük olayı konuklarına adeta yeniden yaşatıyor.

Mekânın kapısından içeri girdikten sonra karşınıza çıkacak bölümde, sizleri fethi anlatan 3 aşamalı haritalar ve döneme ait bilgiler bekliyor. Kalıcı serginin bulunduğu ana salona inilen merdivenlerin duvarlarında, Rumeli ve Anadolu Hisarları’na ait ve gemilerin karadan çekilmesi anını betimleyen kabartmalara yer verilmiş.

Merdivenlerdeki kabartmaların yaratıcıları bu çalışmaları oluştururken vefa borcu olarak müzenin binasının yapımı sırasında vefat eden işçinin yüzünü eserlerine işlemişler. Eğer Fatih’in solunda, elinde kılıç tutan ikinci kişiye odaklanırsanız, işçinin yüzünü kolayca seçebilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Şemsi Ahmet Paşa Camii

Giriş ve merdiven bölümlerini geçtikten sonraysa müzeyi İstanbul gezilecek yerler arasında popüler kılan asıl bölüme gelmiş olacaksınız. Burada bulunan ve müzenin kalbi konumundaki panoramik resim, 8 ressam tarafından 2005-2008 yılları arasında yaratılmış.

10.000 figür çizimden oluşan bu görkemli çalışma, 38 metre çaplı bir yarım kürenin üzerine yapılmış. Kapladığı toplam alan 2350 metrekare olan çalışmanın en büyük özelliği, optik alışkanlıklarla oynayan yapısı sayesinde her defasında farklı bir detayı ziyaretçilerin yakalamasına izin veriyor oluşu.

Sınırlarını ve detaylarını algılamaya çalışırken kısa bir süre şaşkınlık yaşayabileceğiniz çalışmanın etkisi önünde yer alan 3 boyutlu maketlerle daha da arttırılmış. Eğer resmin sahip olduğu ayrıntıları kaçırmak istemiyorsanız, yanınızda mutlaka bir fotoğraf makinesi bulundurun.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Dünyanın üzeri kapalı tek panorama müzesi unvanına sahip kültürel tesis, Zeytinburnu İlçesi sınırları içerisinde kalan Topkapı Kültür Parkı’nın değerli bir parçasını oluşturuyor. Merkezi bir noktada bulunması nedeni ile müzeye, bulunduğunuz konuma bağlı olarak ister kara isterseniz de deniz ulaşımını kullanarak kolayca gidebilirsiniz.

Toplu taşımayı tercih edenler için bana göre en keyifli yöntem, Tarihi Yarımada’ya da ulaşımı sağlayan Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’nı kullanmak.

Müzenin bulunduğu Topkapı’ya ulaşımda en fazla seçeneğe sahip olacağınız toplu taşıma aracı ise bölgeden geçen hatların oldukça fazla nedeniyle otobüs. Kültürel tesise ayrıca metrobüs veya Aksaray metrosu aracılığıyla da ulaşabilirsiniz.

Kentin karşı yakasından Topkapı’ya gelecekseniz, yoğun trafikte zaman harcamak yerine konuklarına eşsiz boğaz manzarası sunan vapurlar seferlerinden yararlanarak bölgeye gitmenizi tavsiye ederim. Kendi arabasıyla bölgeye gidecekler içinse Topkapı ve çevresinde yararlanabilecekleri çok sayıda otopark bulunuyor.
Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde Yer Alan Bölümler

Panorama 1453 Tarih Müzesi Giriş Ücreti 2024

Tam Bilet: 50 TL
Öğrenci, Öğretmen, Askeri Personel : 20 TL
Yabancı Ziyaretçi: 150 TL

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Sakıp Sabancı Müzesi (Nerede ? 2023 Giriş Ücreti)

Ödeme Şekli: Kredi kartı ve nakit TL geçerlidir. Döviz kabul edilmemektedir.

Panorama 1453 Tarih Müzesi İletişim

Adres                   :  Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Kültür Park İçi Yolu, 34015 Zeytinburnu/İstanbul
Telefon                : (212) 415 14 53
Web Adresi         : https://www.panoramikmuze.com/

Giriş Ücretleri

Tam Bilet: 20 TL

Öğrenci, Öğretmen, Askeri Personel : 20 TL

Yabancı Ziyaretçi: 150 TL

Ödeme Şekli: Kredi kartı ve nakit TL geçerlidir. Döviz kabul edilmemektedir.

Yol Tarifi – Google Haritalar

Yorum Yap