İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Beyoğlu

Pera Müzesi (Nerede ? 2023 Giriş Ücreti)

Pera Müzesi
+ - 0

Beyoğlu’nda Tarlabaşı’nın aşağıda tarafında, İstiklal Caddesi‘ne bir sokak mesafede bulunan Pera Müzesi, şehrin aktif kültür ve sanat mekanlarından birisi konumunda. Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından 2005 yılında açılan Pera Müzesi’nde vakfa ait üç özel koleksiyonun sergilendiği müze katları, çok amaçlı sergi salonları, oditoryum, eğitim odası, Artshop ve Pera Cafe gibi birimler bulunuyor. Müze ilk olarak 1893 yılında inşa edilen görkemli Hotel Bristol binasında yer alıyor.

Yazımızda Neler Var?

Pera Müzesi Hakkında

Kapılarını 2005 Haziran ayı başlarında açan Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın, kentin bu seçkin noktasında kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla hayata geçirdiği geniş kapsamlı bir kültür girişiminin ilk adımıdır. Bu projede bir ‘müze-kültür merkezi’ işlevini üstlenen Pera Müzesi için, 1893 yılında mimar Achille Manoussos’un İstanbul’un gözde semti Tepebaşı’nda inşa ettiği yapı, Mimar M. Sinan Genim tarafından tümüyle elden geçirilerek çağdaş donanımlı bir müzeye dönüştürülmüş ve hizmete sunulmuştur.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarını ve bu koleksiyonların temsil ettiği değerleri; sergiler, yayıncılık ürünleri, sözlü etkinlikler, film gösterimleri, öğrenme programları ve bilimsel çalışmalar aracılığıyla kamuyla paylaşan, gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan Pera Müzesi, süreli sergileriyle de dünya sanatının önemli isimlerini ağırlamaktadır.

Aralarında Tate Britain, Victoria ve Albert Müzesi, St. Petersburg Rus Devlet Müzesi, JP Morgan Chase Koleksiyonu, New York School of Visual Arts, Maeght Vakfı gibi dünyanın önde gelen müze, koleksiyon ve vakıflarıyla ortak projeler üreten Pera Müzesi, düzenlediği dönemli sergilerle, Jean Dubuffet, Henri Cartier-Bresson, Rembrandt, Niko Pirosmani, Josef Koudelka, Joan Miró, Akira Kurosawa, Marc Chagall, Pablo Picasso, Fernando Botero, Frida Kahlo, Diego Rivera, Goya, Manolo Valdés, Andy Warhol, Cecil Beaton, Alberto Giacometti, Giorgio de Chirico, Sergey Parajanov gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarını ülkemiz sanatseverleriyle buluşturmuştur.

Açıldığından bugüne her yıl ulusal ve uluslararası eğitim ve sanat kurumlarıyla işbirliği yaparak genç sanatçıları destekleyen sergiler de düzenleyen Pera Müzesi, tüm sergilerini kitaplar, sözel etkinlikler ve öğrenme programlarıyla da zenginleştirmektedir.

Dönemsel programları ve etkinlikleriyle dikkat çeken Pera Film ise ziyaretçilere ve sinema meraklılarına, klasiklerden bağımsız filmlere, animasyon ve belgesellere uzanan, kimi zaman sergilere paralel kapsamlı gösterimler düzenlemektedir.

Kuruluşundan günümüze gerçekleştirdiği etkinliklerle Türkiye’nin en nitelikli, öncü ve sevilen müzelerinden biri haline gelen Pera Müzesi kentin bu çok canlı bölgesinde kapsamlı ve çağdaş bir müze-kültür merkezi olarak hizmet vermektedir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Rahmi Koç Müzesi (Nerede ? Ziyaret Saatleri, 2023 Giriş Ücreti)

Pera Müzesi’nin Bina Tarihçesi

Bina Tarihçesi

Mimar Achille Manoussos’un, dönemin genel mimari karakterine uygun olarak tasarladığı ve Ermeni Katolik Patrikhanesi’nin mülkü olan Bristol Oteli’nin inşası 1893 yılında tamamlanır.

Şehrin önemli otelleri arasında sayılan ve üst düzey yabancı konukları misafir eden Bristol Oteli, 1980’li yılların başına kadar hizmette kalır.

Tuğla malzeme ile kâgir sistemde inşa edilen ve neoklasik özellikler taşıyan Bristol Oteli’nin geniş bir lobisi, mermer merdivenleri, asansörü, rahat süitleri, salonları ve müstakil masa düzenine sahip ferah bir yemek salonu vardır.

Bristol Oteli’nin yıllar içinde Logothetti, Adamapoulos, Ciras ve Hacara gibi meşhur işletmecileri olur, bölgenin değişen demografik yapısını yansıtır biçimde 1930’ların başında binayı satın alan Ömer Lütfi Bengü, oteli işletmeye 1980’lere kadar devam eder.

Bristol Oteli 1980’li yıllarda yeni otellerle rekabet edemez hale gelir. Otelin son sahibi Ömer Lütfi Bengü’nün 1983’teki vefatından sonra, mirasçılarının satışa çıkardığı binayı önce Yıldız Lastikçilik, ardından Esbank satın alır.

Bristol Oteli’ni Esbank’ın genel müdürlük binasına dönüştürmek üzere, mimar Doğan Hasol yapıyı yeniler. Otel ile hemen yanındaki beş katlı konut binasının Meşrutiyet Caddesi’ne bakan cepheleri korunur ve iki parsel birleştirilir.

Bina 2002 yılına kadar Esbank Genel Müdürlüğü olarak hizmet verir. Manoussos’un orijinal cephesi ve Hasol’un birleştirdiği parseller korunarak, mimar Sinan Genim’in hazırladığı proje doğrultusunda çağdaş ve donanımlı bir müze olarak yeniden tasarlanır.

Pera Müzesi’nde Neler Var ?

Pera Müzesi’nde görebileceğiniz devamlı sergiler arasında;

  • Oryantalist Resim Kolleksiyonu,
  • Eski çağlardan günümüze Anadolu’da kullanılan ağırlık ve ölçü birimleri ile tartı ve ölçü aygıtlarının örneklerini sunan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu,
  • Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu,
  • Fotoğraf Kolleksiyonu yer alıyor.

Oryantalist Resim Kolleksiyonu olarak, 17’nci ve 19’uncu yüzyıl başlarına kadar olan dönemde Osmanlı’dan esinlenmiş Avrupalı oryantalist ressamların önemli eserleri sergileniyor.

Bunlar arasında en ünlü olanı ve tek yerli oryantalist ressam olarak da isimlendirilen Osman Hamdi Bey’in eserleri ve ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu da yine Pera Müzesi’nde sergileniyor.

Pera Müzesi

Ayrıca, İmparatorluktan Portreler teması ile padişah, şehzade, sultan, büyükelçi portreleriyle birlikte değişik dönemlerden ve değişik sınıflardan insanları betimleyen portreler sergileniyor.

Müzede ayrıca yıl boyunca çok sayıda ve çeşitte geçici sergiler ve etkinlikler düzenleniyor.

Pera Sinema

Pera Müzesi’nde bulunan oditoryumda sanatseverlere aylık programlar dahilinde klasik ve deneysel sinema, animasyon, belgeseller, kısa filmler ve video sanat gösterimlerine kadar geniş yelpazeli gösterimler sunuluyor.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Kadıköy Otelleri | 2023 Yılı Kalınacak Oteller

Güncel programı peramuzesi.org.tr adresinden görebilirsiniz.

Pera Kafe

Ziyaretçilerinin dinlenmeleri ve hoş vakit geçirmeleri için müzede bir de Pera Cafe isimli dinlenme mekanı bulunuyor.

Pera Cafe’de salatalar, sandviçler, özel makarna çeşitleri ve pasta ürünleri ile birlikte farklı dünya mutfağı temalı özel menüler bulunuyor.

Pera Müzesi Nerede ?

Pera Müzesi, Tepebaşı, Meşrutiyet Caddesi üzerinde İspark’ın karşısında, Odakule’nin hemen yanındadır. Yenikapı-Hacıosman metro hattı Şişhane durağında inerek ulaşabilirsiniz. Otobüs kullanacak ziyaretçilerimiz ise Tarlabaşı Bulvarı, İngiliz Konsolosluğu önündeki durakta inebilirler.

Pera Müzesi Ziyaret Saatleri

Pera Müzesi, Salı – Cumartesi 10:00 – 19:00 / Cuma : 10:00 – 22:00 / Pazar : 12:00 – 18:00

Müze Pazartesi günleri kapalıdır.

Pera Müzesi 2023 Giriş Ücreti

Pera Müzesi 2022 Giriş Ücreti :

Tam : 80 ₺
İndirimli : 40 ₺
Grup : 60 ₺ (10 kişi ve üstü)

Uzun Cuma : Pera Müzesi her Cuma 18:00 – 22:00 saatleri arası Ücretsiz‘dir.

Adres – İletişim Bilgileri

Adres: Meşrutiyet Cad. No.65 ; 34443 Tepebaşı, Beyoğlu, İstanbul
Tel: 0212 334 99 00
Web: peramuzesi.org.tr

Giriş Ücretleri
Yol Tarifi – Google Haritalar

Sıkça Sorulan Sorular
Pera Müzesi Cuma günleri saat 18.00 – 22.00 saatleri arasında herkese, Çarşamba günleri ise tüm öğrecilere ücretsizdir. Pera Müzesi Dostları, engelliler ve her engelliye refakat eden bir kişi, 12 yaş ve altı çocuklar, ICOM kart sahipleri, MMKD üyeleri ve basın mensuplarına ise sürekli ücretsizdir.

Tam bilet 25 TL.
İndirimli bilet 10 TL.
(12 yaş üstü öğrenciler, öğretim görevlileri, 60 yaş ve üstü ziyaretçilerimiz indirimli biletle müzemizi ziyaret edebilirler.)
Grup bileti 20 TL, tek seferde 10 ve üstü bilet satın alındığında geçerlidir.

Müze girişi, tekerlekli sandalye kullanan veya merdiven kullanamayan ziyaretçiler için uygun. Tüm katlara asansörle ulaşılabiliyor. Tuvaletler engelli ziyaretçilerin kullanımına uygun biçimde tasarlanmış.

Müzede flaşsız fotoğraf çekilebilir.

Yorum Yap