İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Beşiktaş
Trendlerdeki Yazı

Dolmabahçe Sarayı Gezi Rehberi

featured
+ - 1

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un Beşiktaş ile Kabataş arasında Boğazın tam kıyısında bulunur. İstanbul’a gelen gerek yerli gerekse de yabancı turistlerin en çok merak ettiği ve ziyaret ettiği mekanların başında gelmekte.

Osmanlı ve Cumhuriyet tarihimizde önemli bir yer tutan Dolmabahçe Sarayı mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün de hem ikametgahı hem de vefat ettiği yer olması sebebiyle ayrı bir önem arz etmektedir.

Yazımızda Neler Var?

Dolmabahçe Sarayı’nın Tarihçesi

Dolmabahçe Sarayı’ndan önce Evliya Çelebi’nin belgelerinden bu bölgede Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim’in bir köşk yaptırdığı belirtilmekte.

Osmanlı Kaptan-ı Deryasının donanmalarının bulunduğu koy olarak da bilinmekte. O zamanlarda bu koyda denizcilik törenleri düzenlenmekteydi. Daha sonra burası bataklık

Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı yaklaşık 110.000 metrekarelik bir alana Sultan Abdülmecid (1839 – 1861) tarafından yaptırılmıştır. Sarayın inşaatı 13 Haziran 1843 yılında başlanmış olup, 7 Haziran 1856 yılında tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır.

Geleneksel “Türk Evi” yapı planının oldukça gösterişli bir örneği sayılan yapının inşası için o dönemin gözde mimarı Garabet Balyan ve oğlu Nikoğos’un imzalarını taşıyor.

Ön tarafındaki geniş koyun 17. yüzyıldan itibaren doldurulması ile eğlence ve dinlenme alanlarını barındıran has bahçesi oluşturulmuş Beşiktaş Sahil Sarayı’nın arazisi üzerine inşa edilen yapının görkemi, sahip olduğu mimari üsluptan geliyor.

Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı

Bu etkiyi sağlamak için Ermeni asıllı Balyan Ailesi sarayı inşa ederken geleneksel Osmanlı mimarisini Rokoko, Barok ve Neo-Klasik gibi batı kökenli yaklaşımlarla sentezlemiş.

Dolmabahçe Sarayı ile birlikte Osmanlının geleneksel yapı anlayışından vazgeçip, daha modern Batılı bir modele geçişini de görmekteyiz.

Dolmabahçe Sarayı

 

Sarayı mimarisi dışında ihtişamlı kılan bir diğer önemli unsursa, iç dekorasyonunda kullanılan eşyalar. Dünyanın en büyük saray içi balo salonuna sahip yapının odalarını rehberli turlar aracılığıyla gezerken bu ihtişamı sağlayan mobilyaları, perdeleri, halıları ve tabloları yakından inceleyebilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Ekmek Teknesi Kuzguncuk

Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı Devleti’nin altı padişahına ve son Halife Abdülmecid Efendi‘ye 1856 – 1924 yılları arasında ev sahipliği yapmıştır.

Cumhuriyetin İlanıyla birlikte 1927 – 1949 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Konutu olarak kullanılmıştır. Uzun süre protokole ve halkın ziyaretine kısmen açık tutulan yapı, 1984’te “müze-saray” haline getirilmiş.

Dolmabahçe Sarayı Bölümleri

Dolmabahçe Sarayı'nın İçi
Dolmabahçe Sarayı’nın İçi

Tasarımında Avrupa’nın büyük sarayları örnek alınan Dolmabahçe’nin ana binası Selamlık (Mâbeyn-i Hümayun), Tören Salonu (Muâyede Salonu) ve Harem-i Hümayun olmak üzere 3 kısımdan oluşuyor.

Devletin iç ve dış işlerinin yürütüldüğü Mâbeyn, ana binanın en görkemli bölümü olarak ziyaretçilerini büyülüyor. Girişte yer alan Medhal Salon; üst kata erişimin sağlandığı Kristal Merdiven; elçilerin ağırlandığı Süferâ Salonu ve padişahın ziyaretçileri kabul ettiği Kırmızı Oda, sarayın Selamlık kısmında mutlaka görmenizi tavsiye edeceğim alanlar. Ayrıca bu bölümün üst katında, padişahın kendi özel odasına geçişine imkân veren Zülvecheyn Salonu yer alıyor.

Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı

Tamamlandığı 1856 yılından 1924’e kadar 6 padişah ve 1 Osmanlı Halifesi tarafından kullanılan yapının Harem kısmı, öncesinde inşa edilen Topkapı Sarayı gibi türdeşlerinden farklı olarak ana binanın bir parçası olacak şekilde düzenlenmiş.

Osmanlı zamanında “Valide Sultan Divanhanesi” ve “Balkonlu Sofa” olarak da adlandırılan Pembe Salon, iç dekorasyonunun zenginliği ile öne çıkıyor.

Valide Sultan’ın ve kadın efendilerin davetler için kullandıkları salon tam boy Hereke halıları, Avrupalı ressamlar tarafından çizilmiş kadın portreleri ile süslenmiş.

Osmanlı Devletinin Bayramlaşma Salonu
Osmanlı Devletinin Bayramlaşma Salonu

Selamlık ile Harem arasındaki Muâyede Salonu, 2.000 metrekareyi aşan alanı ve 36 metre yüksekliğindeki kubbesi sayesinde oldukça görkemli bir görünüm sergiliyor. Salonun ortasındaki, İngiltere’den getirilen avize özellikle görülmeye değer.

Dolmabahçe Sarayı Atatürk'ün Odası
Dolmabahçe Sarayı Atatürk’ün Odası

285 odalı ve 43 salonlu Dolmabahçe Sarayı’nın en özel bölümünü ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Yatak Odası oluşturuyor. Atamız’ın 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini yumduğu bu oda zaman durmuşçasına, kullanımda olduğu son haliyle korunuyor.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Sakıp Sabancı Müzesi (Nerede ? 2023 Giriş Ücreti)

 

Giriş Ücretleri
Yabancı Ziyaretçi Yerli Ziyaretçi İndirimli
Selamlık 120 ₺ 50 ₺ 10 ₺
Harem 90 ₺ 40 ₺ 10 ₺
Selamlık + Harem 150 ₺ 60 ₺ 10 ₺
Selamlık + Harem + Milli Saraylar Resim Müzesi 200 ₺ 80 ₺ 20 ₺

Ziyaret Saatleri : 09:00 – 18:00
Gişe Saatleri      : 09:00 – 17:00

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Dolmabahçe Sarayı’na Beşiktaş’tan geçen veya Kabataş’a gelen tüm İETT otobüsleri, minibüsler veya deniz yoluyla ulaşım sağlanabiliyor.

Dolmabahçe Sarayı, Kabataş tramvay durağından yaklaşık 5 dakikalık bir yürüme mesafesinde.

Kabataş’a en pratik ulaşım yolu ise Bağcılar-Kabataş arası Tramvay (T1 hattı). Tramvay’ın Kabataş durağında (son durak) inmeniz gerekiyor.

  • Taksim‘den geliyorsanız, füniküler ile Kabataş’a veya yürüyerek, Beşiktaş‘tan geliyorsanız yine yürüyerek,
  • Üsküdar veya Kadıköy‘den geliyorsanız, önce şehir hatları vapurları ile Beşiktaş’a gelip Beşiktaş’tan yürüyerek,
  • Bostancı‘dan Kabataş şehir hatları vapuru ile Dolmabahçe Sarayı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.
Yol Tarifi – Google Haritalar

Sıkça Sorulan Sorular
Müze kart sadece “Selamlık” bölümünde geçerli.

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. 2 yıl önce

    Buraya gitmek için sebep arıyorsanız atamizin öldüğü yer olması bile yeterli cok güzel çok beğendim gideceğim en yakın zamandan teşekkür ederim😊

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir