İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Burgazada

Burgazada Gezilecek Yerler (2023 Yılı)

Burgazada
+ - 0

İstanbul‘un Prenses adaları içerisinde üçüncü büyük ada olana Burgazada, bahar ve yaz aylarının gelmesiyle gerek İstanbul’luların gerekse de turistlerin hem merak hem de en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelmekte. Bizde bu yazımızda Burgazada Gezilecek Yerler olarak sizlere yardımcı olacağını düşünüyoruz.

İstanbul’da nefes almak, günlük hayatın koşuşturmasından uzaklaşıp hem bir çam ormanı havası almak hem de deniz girmek istiyorsanız ilk rotanız şüphesiz İstanbul’un Adaları olacaktır.

Büyükada ve Heybeli Ada’nın popülerliğinden uzak kalan Burgazada’sı çocukluğumdan beri benim hep ilk tercihim olmuştur. Diğer iki adaya nispeten daha sakin bir yapıya sahip olan Burgazada’sı için gezip göreceğiniz bunun yanında yemek yiyebileceğiniz yerlerin bir rotasını oluşturmaya çalıştık.

Burgazada Gezilecek Yerler

 

Yazımızda Neler Var?

Burgazada Gezilecek Yerler

Burgazada’ya geldiğinizde yapabileceğiniz, özellikle görmeniz gerektiğini düşündüğüm mekanların listesini çıkarmaya çalıştım. Şimdi bunları şöyle sırayla bir gezelim isterseniz.

1- Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Burgazada’sını özel kılan, adayla özdeşleşen ve gelindiğinde özellikle görülmesi gereken yerlerin başında tabiki de Sait Faik Abasıyanık Müzesi gelmektedir. Türk Edebiyatının önemli yazarlarından olan Sait Faik Abasıyanık, 3 yıl Fransa’da kaldıktan sonra Türkiye’ye geri döner ve kışları Şişli’de yazları da şuan müze olarak hizmet verilen köşkte 1958 yılında vefat edene kadar burada yaşamını sürdürmüştür.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Öykülerinin çoğunda Prenses Ada’larından söz eden yazar özellikle “Son Kuşlar” isimli kitabında bulunan 19 öyküsünden 16’sı Burgazada’da geçmiştir. Vefatından sonra müze haline getirilen bu köşkü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 10:30 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açık olan müzeye okul ve grup gezileri olarak gelinecek ise önceden rezervasyon yapılması gerekmektedir.

Müzenin bodrum katında bir okuma salonu, giriş katında Sait Faik’in misafir ve yemek odası bulunmaktadır. 1.kata gelindiğinde ise yazarın yatak odası ve kütüpahanesi, 2.katta da mektup odası bulunmaktadır. Köşkün çatısından deniz manzarasını izlemeden geri dönmemenizi tavsiye ederim.

2- Aya Yani Kilisesi

Bir Rum Ortodoks kilisesi olan Yahya Peygamber Kilisesi (Hagios Ioannis Prodromos), iskeleye yanaşırken vapurdan görünen manzaraya egemen olan ve yüksek bir silindir üzerine yerleştirilmiş kubbesiyle kasabanın en göze çarpan anıtıdır. Deniz otobüsü iskelesinin güneyindeki ilk sokak sahil boyunca takip edildiğinde, kiliseye kısa sürede varılabilir.

1899’da yapılan bugünkü kilisenin, Yahya Peygamber Kilisesi’nin katholikonunun bulunduğu yere kurulmuş olduğuna inanılmaktadır. Asıl katholikon büyük olasılıkla 11. yüzyılda inşa edilmişti. Binanın bölümlerinin ise, önceki yapının planına sadık kalınarak inşa edilmiş bugünkü kilisede bir araya getirildiği düşünülmektedir. Bu yargıya kanıt ise George Mastoropoulos’un “Adalar’ın Patriarkal Manastırları” adlı eserinde gösterilmektedir.

Aya Yani Kilisesi

Son cemaat yeri, diğer bir deyişle örtülü geçidin, sol yanında bir merdiven, kubbeli bir tavana sahip, küçük bir yer altı odasına açılır. Odanın, Aziz Methodios’un II. Mikhail tarafından hapsedildiği ve imparator Theophillos tarafından serbest bırakılana dek yedi yıl boyunca kaldığı zindan olduğuna inanıldığı için, burası Aziz Methodios’a adanmıştır.

Theodora Antigone’de Methodius’un uzun yıllar hapsedildiği mağaranın üzerine Vaftizci Yahya Kilisesi’ni yaptırdı. Hâlâ adalıların baş tapınağı olan yenilenmiş modern ahşap kilisede (aslı, taş ve tuğladan yapılmıştı),eski yapıdan çok az eser vardır. Yine de kavisli çıkıntı, ya da doğu bölümü, asıl yapıya ait bir kısımdır

3- Aya Yorgi Garibi Manastırı

Hagios Georgios (Aziz Georgios) Karyptis Rum Ortodoks Manastırı adanın kuzey sahilinde yer alır ve Gönüllü Caddesi takip edilerek ulaşılır. Ana kapı katholikonun zeminine açılır; buradan aşağı inen bir merdiven de iki katlı bir bina olan manastır yurduna götürür.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Ekmek Teknesi Kuzguncuk

Manastırın Bizans döneminde kurulduğuna inanılsa da, bahsi ilk kez 17. yy.ın ikinci yarısında geçmektedir. Bu tarih, İstanbul’daki Rum hancıların, neredeyse harabeye dönmüş manastırı restore etmek ve sağlamlaştırmak istemelerine denk düşer.

Aya Yorgi Garibi Manastırı

Bugünkü kilise, Simeon Sinyosoğlu tarafından sağlanan bağışla 1897’de yapılmıştır. Yapı, büyük olasılıkla asıl katholikonun tasarımına uyularak, ortaçağ Bizans mimarisinin Yunan-haç (Greek-cross) planına göre inşa edilmiştir. Kilisenin, altın kabartmalı ve ahşap oymayla yapılmış oldukça iyi bir ikona duvarı ve kaliteli ahşap işçilikle üretilmiş bir piskopos tahtı vardır. İkonaların diğer tarafında şu sözler yazılıdır: “Kutsal Efendimizin 1818 yılında Giritli Keşiş hizmetkar Joachim tarafından.” 18. yy.dan kalma ikona duvarı, şüphesiz, eski manastırın katholikonuna aittir.

4- Hristo Manastırı

Bir Bizans manastırı olan Theokoryphotos (Hz. İsa’nın Başkalaşımı), adının da söylediği gibi, Hristos (İsa) Tepesi’nin zirvesinde yer alır. Bizans kaynaklarınca doğrulanmamış olmamakla beraber, söylenceye göre, manastır Makedonyalı İmparator I. Basil tarafından (tks 867-86) bir antik Yunan tapınağının kalıntıları üzerine kurulmuştur.

18. yy.ın sonunda ise manastır terk edilmiş, bir harabe haline gelmiştir. Manastırdan günümüze, eski manastır bölgesinin çeşitli yerlerine dağılmış, önceki yapılara ait harabeler ve mimari kalıntıların yanı sıra, 19. yy.da yapılmış bir kiliseyle 18. yy.da inşa edilmiş iki katlı bir yapı kalmıştır. Manastır bölgesi girişinin içinde, çok güzel oyulmuş dört Bizans sütun başını da içeren bir dizi antik mimari kalıntısı bulunur.

Manastır yöresinin sınırları içinde bugün bile hâlâ yağmur sularını toplayan dört adet kocaman, kemerli yer altı sarnıcı bulunuyor.

Tepeden seyredilen manzara harikadır: Bütün Adalar ve Asya sahilleri görülebilir. Rumlar ve diğerleri hâlâ, Hz. İsa’nın Başkalaşımı’nın panigirisini (o yerdeki kiliseye adını veren azizin anısına yapılan şenlik) hatırda tutmak üzere 6 Ağustos’ta kiliseye geliyorlar; bu olay eskiden, tepenin zirvesinde müzik ve danslarla kutlanırdı.

Rum mezarlığı, manastır bölgesinin hemen yukarısında. Mezarlıktaki minik kilise, tapınakları hep tepelerin zirvesinde kurulmuş olan Hagios Profitis İllias’a adanmıştır.

Burgazada Plajları

Burgazada Gezilecek Yerler içerisinde İstanbul’da denize girilecek ender yerlerden biride Adalardır. Burada Burgazada’da denize girebileceğiniz plajları sizler için derledik.

1- Kalpazankaya Plajı

Burgazada’nın en güzel koyunda yer alan Kalpazankaya plajı, temiz denizi ile adanın en popüler plajı konumunda. Aynı zamanda bir mesire yeri. Plajında bir de iskele mevcut. Tepede bulunan Kalpazankaya balık restoranı da yine tatilciler için iyi bir alternatif. Kayalık bir koy olması sebebiyle rüzgarlara karşı korumalı. Denizi de taşlık.

2- Burgazada Halk Plajı

Burgazada iskelesinin yaklaşık 1,5 km. yakınında bulunan Altı Numara Halk Plajı, temiz denizi ile Burgazada’da tercih edilen bir halk plajı. Deniz taşlık ve kumsalı yok. Plaja giriş ücretsiz ancak şezlong ve şemsiye için ücret ödüyorsunuz.

3- Çamakya Aile Plajı

Burgazada’nın arka tarafında yer alan Çamakya plajı, aileler ve gençler tarafından tercih edilen bir halk plajı. Genelde gündüzleri aileler kullanıyor, geceleri ise günbatımını izlemek ve keyifli vakit geçirmek üzere gençler tarafından kullanılıyor. Diğer halk plajlarına göre daha bakımlı ve az taşlık. Plaja giriş ücretsiz ancak şezlong ve şemsiye için ücret ödüyorsunuz.

4- Madam Marta Koyu Plajı

Burgazada iskelesine yaklaşık 2 km. mesafede yer alan Madam Martha Koyu, güzel koyu, plajı ve denizi ile hem tatilcileri ve hem de kamp severleri ağırlıyor. Özellikle haftasonu çok sayıda çadır kuruluyor. Bölgede yeme içme imkanı bulunmadığından buraya gelenlerin yiyecek ve içeceklerini beraberinde getirmeleri tavsiye ediliyor.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Fotoğraflarla Kadıköy Turu

Plaja giriş ücretsiz. Madam Martha adını ise, burada yaz ve kış ikamet eden ve yılın 12 ayı deniz giren, bölgede zamanında herkesin sevgilisi olan bir bayandan almış.

Burgazada Yeme İçme Mekanları

Burgazada Gezilecek Yerler içerisinde, adada nerede neler yenir ? Şuan adaya gelip güzel bir günün sonunda acıkanlar için en güzel Burgazada Yeme İçme Mekanlarını sizler için araştırdık.

1- Ergün Pastahanesi

Burgazada ve tatlı keyfi kelimelerinin bir arada olduğu zamanlarda Ergün Pastanesi kendini hatırlatır. Meşhur çilekli milföy pastasını tatmak için Ergün Pastanesi’ne uğrayabilir, vitrindeki diğer tatlıların da tadına bakabilirsiniz. Burgazada’da geçireceğiniz keyifli bir günün sonunda yorgunluk kahveniz Ergün Pastanesi’nde sizi bekliyor. Sahi kahvenizi nasıl alırdınız?

Adres: Burgazada Mahallesi, Gezinti Caddesi, No: 1, Türkiye

İletişim: 0216 381 16 09

Ergün Pastanesi

2- Yasemin Restaurant

Burgazada’nın leziz ne nezih mekanlarından biri olan Yasemin Restoran, birbirinden nefis mezeleri ile müşterilerini memnun etmeye devam ediyor. Yasemin Restoran’a geldiğinizde hızlı servis ve samimi personellerin olduğu bir atmosferi yaşayacaksınız. Mevsim balıkları ile midenizi şenlendirip dilerseniz alkol de alabileceksiniz. Denize karşı doyumsuz bir akşam geçirmek için Yasemin Restoran’a bekleniyorsunuz.

Adres: Burgazada Mahallesi. Gezinti Caddesi. No: 27/A Adalar (Gezinti Caddesi)
İletişim: 0216 381 17 40
Web : https://www.yaseminrestaurant.com/

Yasemin Restaurant

 

3- Sahil Restaurant

Burgazada’da balığa dair ne yemek istiyorsanız hepsi sizler için Sahil Restaurant’da hazırlanıyor. Balık böreği, balık kroket, soslu balıklar ve daha fazlası burada. Burgazada içinde keyifle ve afiyetle yemek yemek istediğinizde makul fiyatları ile dikkat çeken Sahil Restoran sizler memnun etmek için kapılarını açıyor. Kendinizi Burgazada’nın güzelliği ve Sahil Restaurant’ın lezzeti ile ödüllendirmelisiniz.

Adres: Yalı Caddesi, No: 2/C Burgazada

İletişim: 0216 381 12 11

Sahil Restaurant

 

4- Adakeyf Restaurant

Sevdiklerinizle beraber bol kahkahalı bir yemek yemek istediğinizde Ada Keyf sizleri en iyi şekilde ağırlamak istiyor. Taze ve leziz mezeleri gözünüz kapalı yiyebileceğiniz bu mekanda, mevsim balıklarını lokma lokma yiyeceksiniz. Burgazada’da meyhane restoran olarak hizmet veren Ada Keyf Restaurant’ı yemek rehberinize ekleyebilirsiniz.

Adres: Yalı Caddesi. No: 14 Burgazada

İletişim: 0216 381 27 59

Ada Keyf Restaurant

 

5- Pyrgos Cafe & Restaurant

Burgazada’nın sessiz ve sakin bir köşesinde yer alan Pyrgos Restaurant konaklamak isteyenlere otel imkanı sunarken leziz bir masada buluşmak isteyenleri de mutlu ediyor. Çeşitli mezeler, mevsimin en taze balıkları ve sakin ortamı ile Burgazada’da dinlenebileceğiniz bir adres oluyor. Huzur, manzara ve lezzetli tatlar için Pyrgos Restaurant listenizde yerini alabilir. Bu manzara eşliğinde kahvaltı yapmak harika bir fikir!

Adres: Burgazadası Mahallesi, Gezinti Yolu Caddesi, No: 45, Burgazada

İletişim: 0216 381 12 10

Pyrgos Cafe & Restaurant

 

6- Kalpazankaya Restaurant

Burgazada’da gün batımına yakın unutulmaz bir yemek yemek istediğinizde adresiniz Kalpazankaya Restaurant oluyor. 1960 yılından günümüze kadar lezzetini korumuş ve müşterilerini memnun etmeye devam etmiştir. Burgazada mekanları arasında eski olması yönüyle daha çok adı duyulan Kalpazankaya Restaurant, deniz ürünleri ile eşsiz bir yemek ziyafeti sunacak. Deniz, doğa, manzara ve keyifli bir öğün için Kalpazankaya’ya bekleniyorsunuz.

Adres: Burgazada Mahallesi, Kalpazankaya Sokak, No: 42

İletişim: 0216 381 11 11

Kalpazankaya Restaurant

 

Burgazada’ya Nasıl Gidilir ?

* Bostancı’dan kalkan Kınalıada ve Burgazada’ya direkt giden Mavi Marmara yolcu motorları ile (ortalama olarak saate bir kalkıyor) gidebilirsiniz.

* Eminönü, Beşiktaş, Kadıköy ve Bostancı‘dan kalkan Şehir Hatları vapurlarını kullanabilirsiniz.

*  Güncel Burgazada Vapur saatleri sehirhatlari.istanbul adresinden görebilirsiniz.

 

Yorum Yap