İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Semtler

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

Kuzguncuk Evleri
2
+ - 2

Kuzguncuk,İstanbul’un koca çınarlı yolların arasından Boğaz’ın mavi sularına uzanan, yalılarıyla, ahşap evleriyle, huzur dolu semti. Uzun zamandır gitmeyi düşünüyorduk havaların da güzelleşmesiyle düştük yollara. Kuzguncuk Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz.

Kuzguncuk’da nerelere gidilir, ne yenir neler yapılır bir de bizim gözümüzden görün. Hadi bakalım yolculuk başlıyor. Kuzguncuk bizi bekliyor.

Kuzguncuk Evleri
Rengarenk Kuzguncuk Evleri

 

Yazımızda Neler Var?

Kuzguncuk’un Kısa Tarihçesi

Kuzguncuk’un eski adının “Hrisokeramos” olduğu ve “Altın Kiremit” anlamına gelen bu adın yerleşmeye, II. İustinos(hd 565-578) tarafından yaptırılmış olan,çatısı altın yaldızlı kiremitlerle kaplı bir kiliseden geldiği yazılmakta. Kuzguncuk adının kökeniyle ilgili görüşlerden biri, eskiden “Kosinitza” adıyla anılan semtin, bu adının bozularak “Kuzguncuk” olduğu şeklinde. Evliya Çelebiye göre ise bu ad, II. Mehmed (Fatih) zamanında (1451-1481)buraya yerleşmiş “Kuzgun Baba” adlı bir veliden kaynaklanmıştır.

İstanbul’un Asya kesimindeki ilk Musevi yerleşim bölgesi Kuzguncuk’tur. Musevilerin buraya geliş tarihleri bilinmemekle birlikte, 17. yüzyıl kaynaklarında Kuzguncuk’un bir Musevi köyü olarak anıldığı görülmektedir.

Kuzguncuk’un Avrupa Musevileri tarafından “Kutsal topraklara varmadan önceki son durak” olarak kabul edildiği ve herhangi bir nedenle vaat edilmiş topraklara gidemeyenlerin hiç değilse Kuzguncuk’a yerleşip orada ölmeyi ve gömülmeyi vasiyet ettikleri bilinir. Bu nedenle de, yerleşmede geniş bir Musevi mezarlığı olduğu 17. yüzyıldan itibaren sık sık vurgulanır. Bu tarihlerde Kuzguncuk’ta Museviler dışında Rumların da oturdukları bilinmektedir. Ermeniler ise,buraya 18. yüzyıldan itibaren yerleşmeye başlarlar ve 19. yüzyılda Kuzguncuk’ta oldukça büyük bir grup oluştururlar.

Son dönemlerde Kuzguncuk, İstanbulluların tercih ettikleri bir semt haline gelmiş ve eski evlerin restorasyonu hızlanmıştır. Kuzguncuk, yine de İstanbul’un,geleneksel Boğaziçi köylerinin özelliklerini bir ölçüde taşımayı sürdüren yerleşmelerinden biridir.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

Kuzguncuk’a geldiğiniz zaman yaşı 40’ın üstündekilerin iyi anımsayacağı ve çocukluğunu hatırlatan bir ortamın içinde buluyorsunuz. Hani firınından sıcak ekmek aldığın, bakkalı, manavı, kasabıyla, herkesin birbirine selam verdiği, sokaklarında bağıra çağıra koşup oynadığın ve şuan sadece geçmişinde hoş bir tebessüm olarak kalan mahalle kavramının günümüzde yaşayan hali Kuzguncuk.

Sizi iskelenin hemen karşısında İcadiye Caddesi karşılamakta. Bu cadde üzerinde sağlı sollu büyük çınar ağaçlarının gölgesinde uzanan Kuzguncuk Evleri ve bunların önünde bulunan kafeler yer almakta. Bu haliyle bir Avrupa şehrini andırmakta. Belki eski mahalle görünümünden uzaklaşmış olsa da yine de farklı bir atmosferde olduğunuzun hissiyatına anında kapılıyorsunuz.

Kuzguncuk’da elinizden fotoğraf makinanızı eksik etmemelisiniz. Her bir sokağında cumbalı Osmanlı ve Ermeni mimari örneklerinin sunulduğu evler başınızı döndürecektir. Bu esnada bol bol fotoğraf çekmelisiniz. Boğaz’ın güzelliği eşliğinde uzun sahil yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Yerebatan Sarnıcı (2022 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri)
Kuzguncuk Evleri
Kuzguncuk Evleri

Ayrıca kendinizde biraz güç bulabilirseniz Kuzguncuk’un kuzeyinde kalan Nakkaştepe‘den tüm Boğaz’ı kucaklayan enfes manzarayı izlemelisiniz. Nakkaştepe’de ziyaretçiler için kafe ve restaurantlar bulunmakta.

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ve Kuzguncuk Cami

Kuzguncuk’da Ezan Sesinin Çan Sesine karıştığı, tüm etnik kökenlerin birlikte kardeşçe yaşadığı ender yerlerden biridir.

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ve Kuzguncuk Cami
Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ve Kuzguncuk Cami

İstanbul’un kubbesi dışarıdan görünen tek Ermeni ibadethanesi olan Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, 1835’te saray mimarı Ohannes Amira Serveryan tarafından, Padişah Abdülaziz’in desteğiyle inşa edildi. Kuzguncuk Camii’yse, semtteki Müslümanların artık fiilen azınlık olmadığı 1952’de, papazın izniyle kilisenin bahçesine yapıldı. Rivayete göre papaz, caminin inşaatında da maddi yardımda bulundu. İki dinin ibadethaneleri birbirine öyle yakın ki, tepeden bakıldığında aynı yükseklikteki kubbelerden hangisinin hangisine ait olduğunu ayırt etmek zorlaşıyor.

Bet Yaakov Sinagogu

Bet Yaakov Sinagogu,  Kuzguncuk’daki iki Sinagogdan biridir. Avrupa Musevileri tarafından “Kutsal Topraklara varmadan önceki son durak” olarak kabul edilir. Ve Musevi inancında herhangi bir nedenle vaat edilmiş olan topraklara gidemeyenlerin hiç değilse bir kere dahi olsa burayı görmeyi veya Kuzguncuk’a yerleşip orada gömülmeyi vasiyet ettikleri bilinir. Bu nedenle yerleşimde geniş bir Musevi Mezarlığı bulunuyor.

Bet Yaakov Sinagogu
Bet Yaakov Sinagogu

İstanbul’daki önemli Yahudi yerleşim yeri olan Kuzguncuk’un, bütün din mensuplarının saygı ve sevgi bağlarıyla bir arada yaşadığı, komşuluk ve dostluk ilişkilerinin mükemmel olduğu, bu dünyadan bir parça olmaktan daha çok, cennetten bir parça olarak görüldüğü, burada yaşamış olanların ve ziyaret etmiş kişilerin ortak görüşüdür

Nail Kitapevi & Cafe

Nail Kitapevi & Cafe
Nail Kitapevi & Cafe

Zamanında Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Oktay Rıfat gibi bir çok şair ve yazara evsahipliği yapmış olan Kuzguncuk aynı zamanda bir kültür yuvası.

Bu sakin semtin en güzel noktalarından birinde 19.yy’dan kalma bir binada hem kahvenizi içip hem de kitap okumak istemez misiniz ? O zaman Kuzguncuk’a gidip de Nail Kitapevi & Cafe‘ye uğramadan geri dönmeyin.

Adresi   : Kuzguncuk, İcadiye Cd. No:32, 34674 Üsküdar/İstanbul
Telefon : (0216) 391 10 70
Instagram : @nail_kitapevi adresinden takip edebilirsiniz.

Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk Bostanı
Kuzguncuk Bostanı

İcadiye Caddesinden ilerleyince sol tarafta bugünkü adıyla Kuzguncuk Bostan‘ı eski bilinen adıyla İlya’nın Bostan‘ı bulunmakta.

16 bin 445 metrekarelik yeşil alana sahip bu bostanda yürüyüş parkurları, yaz geceleri film ve etkinlikler düzenlenen yeşil anfi ve parsel parsel kiralanarak ekim yapılan bostanı bulunmakta.

Kuzguncuk Yeme – İçme Mekanları

Kuzguncuk’da günün her saati her zevke uygun şehrin gürültüsünden uzak yemek yiyip içeceğiniz bir çok alternatifli mekanlar bulabilirsiniz. Bunlardan bir kaçını sizin için derledik;

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;   Üsküdardaki Camiler

Masum Mutfak

Kuzguncuk’a gidip Vejetaryen ve organik bir kahvaltı yapmak isterseniz kesinlikle Masum Mutfak‘a uğramalısınız. Tüm ürünler kendi üretimleri.

Adres : İcadiye Cad. No:21 Üsküdar, İstanbul

Telefon : 0216 201 14 81

Çınaraltı Kafe

Kahvaltı yapmak isterseniz ikinci adresiniz Çınaraltı Kafe olmalı. Boğazın dibinde deniz manzarası eşliğinde kahvaltı yapmak pahabiçilmez.

Adres : Kuzguncuk, Kuzguncuk Çarşı Cd 3/A, 34672 Üsküdar/İstanbul

Telefon : (0216) 310 40 03

Çikolatacı Aziz Bey

Kendinizi mutlu hissetmek için bazen bir parça çikolata gibisi yoktur. Sizde benim gibi çikolata seviyorsanız Çikolatacı Aziz Bey vazgeçilmezlerinizden olacaktır. Çoğu kendi ürünleri olan bu dükkanda çikolata konusunda geniş seçenekler sizi bekliyor.

Ancak Narlı Çikolatasını muhakkak tatmalısınız. Efsane bir lezzet.

Adres : Kuzguncuk, İcadiye Cad, no:56/A, Üsküdar/ İstanbul

Telefon: 0541 712 10 25

Ekmek Teknesi (Asude)

Kuzguncuk denince Ekmek Teknesi’ni anmadan geçemeyiz. Bu dizinin çekildiği mekanda hem geçmişe gidip o yılları yaşarken hem de leziz yemeklerin tadını çıkarma fırsatı bulabilirsiniz.

Ufak ama şirin bir mekan. Ancak kesinlikle Közlenmiş Patlıcanlı Kavurmalı Pidesini tatmalısınız.

Adres : Kuzguncuk, Perihan Abla Sk. No:4, 34674 Üsküdar/İstanbul

Telefon : (0216) 334 44 14

Ekmek Teknesi mekanı ile ilgili yazımızı mutlaka okumalısınız.

Kuzguncuk Gezi Videomuz

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Kuzguncuk’a ulaşmanız için öncelikle Üsküdar’a gidebileceğiniz güzergahları tercih etmelisiniz. Üsküdar sahilinden bu tarihi semte olan uzaklık yaklaşık 3 km’dir. Üsküdar sahiline ulaştıktan sonra isterseniz muhteşem boğaz havası eşliğinde buraya 15 dakika yürüyerek ulaşabileceğiniz gibi minibüsle 3 dakikada da ulaşım sağlayabilirsiniz. Öncelikle Üsküdar’a gelecekler için tavsiyemiz biraz vakit harcayarak Kuzguncuk’a yürümeleri olacaktır.

Anadolu yakasında oturanlar Üsküdar’a Kadıköy’den Marmaray ile bir durak yolculukla ulaşabilir ya da yine buradan kalkan otobüs-dolmuşları tercih edebilirler.  Ayrıca Beykoz’dan 15 numaralı otobüs hatlarıyla da direkt ulaşım sağlanabilmektedir.

Avrupa yakasında oturanlar “Yenikapı-Sirkeci” Marmaray hattından kolayca Üsküdar sahile ulaşım sağlayabilirler. Metrobüsü tercih edeceklerin Boğaziçi durağında inip Üsküdar’a giden otobüslere binmeleri gerekiyor. Boğaziçi durağından Üsküdar arasında ise iki durak bulunmaktadır.

 

Yol Tarifi – Google Haritalar

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. Kuzguncuga hiç gitmedim fakat fotoğraflara baktığım zaman güzel yer olduğu anlaşılıyor bir gün nasip olur gitmek

  2. 3 yıl önce

    Hiç kuzguncuk’a gitmedim arkadaslarim bahsetmisti övgüler geliyordu fotoğrafları görünce ben neler kaçırmışım dedim birden cidden mükemmel bir yere benziyor en kısa zamanda gideceğim cok merak ettim simdi 😃

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir