Galata Kulesi (Nerede ? Ziyaret Saatleri 2023 Giriş Ücreti)

Galata Kulesi

Bu yazımızda İstanbul’un simgelerinden belki de en önemlisi olan Galata Kulesi‘ni ele alacağız. İstanbul denilince akla gelen ve yerli yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanların başında yer almaktadır.

İstanbul’un tarihi dokusu içerisinde kentin silüetini en güzel tamamlayan ve şehri izlenilesi en güzel yeridir desek abartmış olmayız.

Bu yazımızda, sizleri güzel bir yolculuğa çıkaracağız. Öyleyse sözü fazla uzatmadan gezimize başlayalım. Bu arada bizlere destek olmak için yazımızın altına yorum yapmayı ve instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın.

Yazımızda Neler Var?

Galata Kulesi Tarihi

Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507-508 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki kuleyi 1348 – 49 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiştir. Kule 1445 – 46 yılları arasında yükseltilmiştir. 1500’lü yıllarda depremden zarar görerek, Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmıştır. III. Selim döneminde kule onarıldıktan sonra, kulenin üst katına bir cumba eklenir. 1831’de kule bir yangın daha geçirir, II. Mahmut kulenin üzerine iki kat daha çıkar ve külah biçiminde olan ünlü dam örtüsüyle kulenin tepesi kapatılır. Yapı son olarak 1967’de onarım görmüştür.

Galata Kulesi yığma moloz taş örgü sistemde inşa edilmiştir. Dış cephe taş örgüdür. Girişteki kitabede 16 mısralık methiye II. Mahmut döneminde yapıldığı için onun adına yazıldığı düşünülmektedir.

Kapının üzerindeki yuvarlak kemerli pencere askerlerin gözetleme yeri idi. Yüksek giriş katından sonra dokuz katlı bir yapıdır. Silindirik gövdesi üzerindeki pencereler tuğla örgülü yuvarlak kemerlidir. Külah çatının hemen altındaki son iki katın gelişimi silindirik gövdeyi çevreleyen profilli silmelerle vurgulanmıştır. Külah çatının altındaki katı sarmalayan, metal süslemeli şebekeli seyir balkonu mevcuttur. Alt katında ise derin nişli payelere oturan yuvarlak kemerler ve içerisinde tuğla örgü yuvarlak kemerli pencereler mevcuttur.

Bugün yapının üçüncü kata kadar olan kısmının Ceneviz, diğer katlarının Osmanlı karakteri taşıdığı gözlenmektedir.

Galata Kulesi Efsanesi

Galata Kulesi’nin bir efsanesi var, üstelik o kadar romantik ki… Efsaneye göre Galata Kulesi ile Kız Kulesi birbirine aşıktır ama aralarında bulunan İstanbul Boğazı, sevgililerin kavuşmasını engellemektedir. Aşkını yıllarca mektuplara yazar ve Kız Kulesi’ne olan hasretini kelimelere döker. Hezarfen Ahmet Çelebi de uçma hayalini gerçekleştirmek için buraya çıktığında, Galata Kulesi onun kulağına Kız Kulesi’ne olan aşkını fısıldar ve mektupları ona verir. İstanbul’un üflediği rüzgarı arkasına alan Hezarfen, mektupları Kız Kulesi’ne ulaştırır. Aşkının platonik olmadığını anlayan Kız Kulesi, sevinçten havaya uçar. Bu iki aşığın birbirlerine duydukları bu derin duygular onların yüzyıllara meydan okumasına yardımcı olmuş, İstanbul’un en güzel manzarasını oluşturmuşlardır.

Galata Kulesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Galata Kulesi İstanbul’un en turistik ilçelerinden biri olan Beyoğlu‘nda konumlanır. Kuleye hem Karaköy’den, hem de İstiklal Caddesi‘nden yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.

Günümüzde Galata Kulesi ve çevresi güzel bir sosyal hareketlilik içerir. Galata Kulesi’nden Galip Dede Caddesi aracılığı ile Galata Mevlevihanesi’ne geçebilirsiniz. Zaten Mevlevihane’nin yanı da İstiklal Caddesi’nin başladığı Tünel Meydanı’dır.

Ayrıca son dönemde üzerinde harika kafeler ve butik dükkanlar açılan Serdar-ı Ekrem Caddesi de yine Galata Kulesi’ne çok yakındır. Yine kulenin bitişiğindeki Büyük Hendek Caddesi aracılığı ile Şişhane’ye çıkabilir ve Meşrutiyet Caddesi’ne (Pera) bağlanabilirsiniz.

Galata Kulesi Giriş Ücreti 2023

Galata Kulesi giriş ücreti 2023 yılında 175 Türk Lirası‘dır. Galata Kulesi artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandığı için girişte müzekart geçerlidir.

Galata Kulesi’ni gezdikten sonra çevredeki sokaklarda güzel vakit geçirebilirsiniz. Bölge ile ilgili ayrıntılı bir gezi rehberi için İstanbul 5 Günlük Gezi Programı yazısını tavsiye ederim.

Galata Kulesi Ziyaret Saatleri 2023

Kulenin ziyaret saatleri 08:30 ile gece 00:00 saatleri arasındadır. Gişelerdeki bilet satışı 23:00 itibariyle sona ermektedir. Müze haftanın her günü ziyaret edilebilir.

İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce Galata Kulesi’nin resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.

Giriş Ücretleri
Yol Tarifi – Google Haritalar

Sıkça Sorulan Sorular
Galata Kulesi artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandığı için girişte müzekart geçerlidir.

Yazı gezinmesi

Exit mobile version